Att byta värmepump innan det är för sent

smart home, house, technology-3920905.jpg

När är det dax att byta den gamla värmepumpen?

Din gamla värmepump har kanske stått på samma plats i 15-20 år och  sett till att ditt hus har försetts med värme och varmvatten. Men även om den har fungerat utan problem sedan installationen, så börjar den troligtvis  sjunga på sista melodin. Här hittar du några nyttiga råd om din värmepump börjar bli till åren och behöver bytas.

 
 

Att svara på frågan hur länge en värmepump ska fungera är ungefär lika som svårt som att svara på hur länge en bil håller. En bil som är bra omskött och servad regelbundet är ofta hel längre än en som inte är det. Detsamma gäller med värmepumpen. När är det då dags att byta ut värmepumpen? Många värmepumpsägare kör på tills den inte genererar värme längre, men det är både klokt och smart att ligga steget före – då slipper du stå där utan värme mitt i den kalla vintern. Framförallt om du har en pump som har mellan 15 till 20 år på nacken.

Det finns inget enkelt test eller program att köra för att se om värmepumpen börjar bli dålig. Men det finns ett antal frågor du kan ställa för att få rätt svar:

  • Blir radiatorerna varma fort nog?
  • Är elräkningen ovanligt hög jämfört med samma tid förra året? Detta är en viktig faktor – då har elpatronen fått hjälpa till med uppvärmningen vilket är en tydlig signal på att något är fel.
  • Märker du någon skillnad på pumpen nu och för ett år sedan? Beter den sig annorlunda på något sätt?
 

Om du anar oråd kan en installatör se om någon del i pumpen är trasig eller sliten, men då är frågan om det är värt att reparare den. Man kan använda liknelser med bilar. Är det värt att köpa en ny växellåda till en bil som har gått 30 000 mil eller blir det mer lönsamt i längden att köpa en ny bil? Detsamma gäller värmepumpen – är det värt att reparera eller ska man nyinvestera?

En ny värmepump monteras på samma plats som den gamla. Är du förutseende kan du i god tid ta reda på om värmekällorna som finns hemma räcker till den nya pumpen. Hur är det med längden på den redan befintliga och nergrävda jordvärmeslingan? Är borrhålet djupt nog? Här kan du ta hjälp av en installatör. De nya pumparna är nämligen betydligt mer effektiva än de äldre och behöver då också mer kapacitet för att effekten ska bli maximal. En ny pump kan ge en återbäring på upp mot 5kr per investerad krona jämfört med kanske 2:00 på den äldre, men då behöver pumpen också få tillgång till rätt energikälla.

En investering i en ny värmepump innebär inte bara större effektivitet och elbesparingar varje månad, på köpet får du även en smäckrare och nättare maskin med en betydligt mer lättöverskådlig och användarvänlig display.

f